«Το χταπόδι, είναι ένας λαχταριστός μεζές για την ελληνική νησιωτική κουζίνα. Για να το γευτούμε πραγματικά, αρκεί να βρεθούμε σε ένα από τα όμορφα παραλιακά χωριά της Εύβοιας, εκεί που το χταπόδι μυρίζει θάλασσα και τα λεία βράχια δίπλα στο κύμα, προσφέρονται ιδανικά για ένα καλό χτύπημα του χταποδιού για να μαλακώσει και να ελευθερώσει όλη τη γεύση του με το καλό ψήσιμο».
Παρουσίαση συνταγών Tasty Evia Island - Γαστρονομικός Προορισμός
Χταπόδι στο φούρνο με πατάτες (4 μερίδες)
Υλικά:
- 1,5 κιλό χταπόδι
- 1 κιλό πατάτες 100 γρ. ελαιόλαδο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 δαφνόφυλλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με τις δάφνες και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για 10’ περίπου, χωρίς υγρά, αφήνοντας να βγάλει σιγά σιγά τα δικά του.
- Βγάζουμε το χταπόδι σ’ ένα πιάτο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τις πατάτες χοντροκομμένες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι (γιατί τα υγρά του χταποδιού είναι αλμυρά), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνουμε το μισό ελαιόλαδο, ανακατεύοντας τα υλικά μας.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του χταποδιού ανάμεσα στις πατάτες, μαζί με τα φύλλα της δάφνης και περιχύνουμε με τα υγρά του χτα-ποδιού.
- Σκεπάζουμε το φαγητό με μια λαδόκολλα και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25-30’ στους 170-180°.
- Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15-20’ μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και οι πατάτες να πιουν τα υγρά και να ροδίσουν, προσέχοντας όμως να μην στεγνώσει.
Χρόνος εκτέλεσης: 90΄
Βαθμός δυσκολίας: 1
TIPS: Αυτό το γνωρίζετε; Αν στο τέλος του ψησίματος το φαγητό έχει παραπάνω ζουμί, μπορείτε να το διατηρήσετε σε ένα μπολ στο ψυγείο, για να φτιάξετε κάποια άλλη στιγμή με αυτό ένα πεντανόστιμο πιλάφι ή πατάτες γιαχνί.
Χταπόδι στιφάδο (4 μερίδες)
Υλικά:
- 1 κιλό χταπόδι
- 1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά στιφάδου, καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 300γρ. ντομάτες φρέσκιες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτ. κρασί λευκό
- 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι
- 3-4 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- αλάτι
- φρέσκο πιπέρι
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ι κούπα νερό και 1 κ.σ. ξύδι, για 20’ περίπου.
- Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο λάδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χταπόδι και το γυρίζουμε να πάρει χρώμα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, σωτάροντας έως ότου μαραθούν και σβήνουμε το φαγητό με 1κ.σ. ξύδι.
- Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τριμμένη την φρέσκια ντομάτα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά και λίγο ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40’, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα.
Χρόνος εκτέλεσης: 60΄
Βαθμός δυσκολίας: 1
Γιουβέτσι χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι (4 μερίδες)
Υλικά:
- 1κιλό χταπόδι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 3 ώριμες ντομάτες
- 160 γρ. λάδι
- 1 πακ. μακαρονάκι κοφτό
- 4 φύλλα δάφνη
- 6-8 φύλλα βασιλικό
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κουταλ. σούπας ούζο
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το χταπόδι σε μέτρια κομματάκια και το στραγγίζουμε.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με λίγο λάδι. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι, το σωτάρουμε καλά για 10’ και το σβήνουμε με το ούζο.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, τα μυρωδικά μας, το αλατοπίπερο, 1φλυτζάνι ζεστό νερό και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 8-10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας, βάζουμε το χταποδάκι με τη σάλτσα του σε ένα πυρίμαχο σκεύος, συμπληρώνοντας με λίγο ζεστό νερό και το ψήνουμε στους 170 -180° για 20 λεπτά περίπου.
- Ανοίγουμε το φούρνο, προσθέτουμε το μακαρονάκι και το ψήνουμε ανακατεύοντας συχνά, προσέχοντας μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε με ζεστό νερό για να μην λασπώσει το μακαρονάκι. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμένο πιπέρι ή με τριμμένη φέτα.
Χρόνος εκτέλεσης: 90΄
Βαθμός δυσκολίας: 1
Οι συνταγές είναι προσφορά του Tasty Evia (Tasty Evia www.facebook.com/tastyevia/)