Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Παραδοσιακή ηπειρώτικη βασιλόπιτα (κρεατόπιτα)!

Γαστρονομία
Διαμόρφωση
  • -2 -1 Μεσαίο +1 +2
  • Αρχική Helvetica Segoe Georgia Times

Την Πρωτοχρονιά στην Ήπειρο συνηθίζουν να φτιάχνουν κρεατόπιτα ή κοτόπιτα για βασιλόπιτα και, πιστέψτε με, είναι μούρλια!

Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για κρεατόπιτα για να ικανοποιήσετε την όρεξή σας για παραδοσιακή μαγειρική τις μέρες των εορτών:

*1,5 κιλό πρόβειο ή γίδινο κρέας
*400 γραμμάρια ρύζι

*1 κιλό αλεύρι

*1 ποτήρι ελαιόλαδο (250ml)
*2 κρεμμύδια
*Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας με τα κρεμμύδια στη χύτρα, με 4 1⁄2 (περίπου 1 λίτρο) ποτήρια νερό, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι, για 1 ,5 περίπου ώρα.
Λιώνουμε τα κρεμμύδια με πιρούνι και τα ρίχνουμε στο ζωμό.
Χρησιμοποιούμε μισό κιλό αλεύρι, λίγο αλάτι και ανάλογη ποσότητα νερού για να γίνει σφικτή η ζύμη για τα φύλλα. Ζυμώνουμε το ζυμάρι κα το αφήνουμε για λίγο σκεπασμένο.
Μετά ανοίγουμε 5-6 φύλλα και τα στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί, βάζοντας ενδιάμεσα σε κάθε φύλλο λάδι.
Προσθέτουμε στο ταψί, πάνω στα φύλλα, το ρύζι, λίγο αλάτι και πιπέρι, βάζουμε περιμετρικά στο ταψί κρέας και το σκεπάζουμε με το κομμάτι του φύλλου που περισσεύει έξω από το ταψί, ώστε να είναι υπερυψωμένο, και προσθέτουμε το ζουμί (5 ποτήρια).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C για 1 ώρα περίπου και η κρεατόπιτά μας είναι έτοιμη!


Καλή επιτυχία!

Διαβάστε το άρθρο της Ράνιας Μάργαρη & Νίκου Γρίβα για το Άνω Πωγώνι των Ιωαννίνων εδώ: Άνω Πωγώνι των Ιωαννίνων!