Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

3 μοναδικές συνταγές με Μαστίχα Χίου

Γαστρονομία
Διαμόρφωση
  • -2 -1 Μεσαίο +1 +2
  • Αρχική Helvetica Segoe Georgia Times

Ζεστό Ταμπουλέ Λαχανικών, Κατσικάκι σιγοψημένο (μπρεζέ) Ντομάτες και Τραχανά και Τσιζκέικ...όλα με Μαστίχα Χίου!


Αποτελεί ένα χορταστικό πρώτο πιάτο ή συνοδευτικό για κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Μπορεί επίσης να έχει διττό ρόλο και ως πλήρες κύριο πιάτο για χορτοφάγους.

Υλικά για 4 μερίδες:
◆  200 γρ. πλιγούρι μέτριου μεγέθους 

◆  2 φλιτζ. νερό 

◆  40 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 

◆  1 κ.σ. κολοκύθια ψιλοκομμένα σε κυβάκια 

◆  1 κ.σ. καρότα ψιλοκομμένα σε κυβάκια 

◆  1 κ.σ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη σε κυβάκια 

◆  1 κ.σ. πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε κυβάκια 

◆  1 κ.σ. κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη σε κυβάκια 

◆  1 κ.σ. λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα 

◆  200 ml νερό ή ζωμό κρέατος 

◆  1/2 ντομάτα ψιλοκομμένη σε κυβάκια (1/2 φλιτζ. περίπου) 

◆  3 σταγόνες αιθέριου ελαίου Μαστίχας Χίου ή 1 κ.σ. αρωματισμένο ελαιόλαδο με Μαστίχα Χίου 

◆  αλάτι και πιπέρι 

◆  εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 

◆  ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε κρύο νερό για 2 ώρες, μέχρις ότου απορροφηθεί το νερό και γίνει το πλιγούρι μαλακό και αφράτο.
2. Σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά στο ελαιόλαδο για 2 λεπτά περίπου.
3. Προσθέτουμετις ντομάτες, το νερό ή το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
4. Μόλις μειωθούν τα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το Μαστιχέλαιο και το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά.
5. Το σερβίρουμε ζεστό, περιχύνοντάς το με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ο τραχανάς είναι ένα πολύ γευστικό παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό. Έχει ως γνωστόν μια «γλυκιά» και μια «ξινή» εκδοχή. Ο ξινός τραχανάς που χρησιμοποιούμε στην παρούσα συνταγή φτιάχνεται είτε από βουτυρόγαλα, είτε από γιαούρτι και έχει νοστιμότατη, έντονη γεύση. Η γλυκιά εκδοχή του τραχανά, που έχει επίσης το μέγεθος χαλικιού, φτιάχνεται από πλήρες γάλα. Στο πιάτο αυτό, η χρήση της Μαστίχας Χίου είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, γιατί το μπαχαρικό, παρά την ντελικάτη φύση του, διατηρεί τη γεύση του, χωρίς να επικαλύπτεται από την πολύ έντονη γεύση του τραχανά, την τυπική πικάντικη γεύση του κατσικιού και την πλούσια γεύση της σάλτσας ντομάτας.

Υλικά για 4 μερίδες:
◆ 1 κιλό άπαχο κρέας από κατσικάκι
◆ 10 γρ. κρυστάλλους Μαστίχας Χίου
◆ 1/2 φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
◆ 2 φύλλα δάφνης
◆ 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
◆ 10 σπόρους κύμινο
◆ 60 ml χυμό ντομάτας
◆ 1 1/2 κ.σ. πάστα ντομάτας
◆ 1/2 φλιτζ. νερό
◆ 2 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
◆ 1 κιλό ντοματίνια ξεφλουδισμένα, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένα
◆ 2 μέτρια κρεμμύδια
◆ 2 κοτσάνια σέλινο
◆ 2 μέτρια καρότα, ξεφλουδισμένα
◆ 200 γρ. ξινό τραχανά
◆ αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
◆ 1/2 - 1 κ.γ. (κατά βούληση) αλεσμένους κρυστάλλους Μαστίχας Χίου

Εκτέλεση:
1. Μαρινάρουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα: Βάζουμε σ’ ένα μπολ το κρέας, μαζί με τους 1 κρυστάλλους της Μαστίχας Χίου, το μισό ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, μία σκελίδα σκόρδου καιτους σπόρους κύμινου.
2. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
3. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και την πάστα ντομάτας. Προσθέτουμε το νερό, το ζωμό, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα και τα ντοματίνια. Τα αφήνουμε να βράσουν, κατεβάζουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες, προσθέτοντας περισσότερο νερό, εάν χρειαστεί,κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
4. Θα πρέπει να υπάρχουν συνέχεια στην κατσαρόλα τουλάχιστον 5-6 φλιτζάνια υγρού. Όταν το κρέας είναι τρυφερό, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
5. Βγάζουμε το κρέας με μία τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας μέσα από ένα σινουά ή ένα λεπτό σουρωτήρι.
6. Ρίχνουμε το μισό από το υγρό που μόλις σουρώσαμε (περίπου 3 φλιτζάνια), σε ένα άλλο τηγάνι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και προσθέτουμε τον τραχανά.
7. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και ανακατεύουμε συνεχώς για 10-14 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το υπόλοιπο υγρό που έχουμε σουρώσει πάλι στην πρώτη κατσαρόλα, μαζί με το κρέας.
8. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση και τη σκόνη Μαστίχας Χίου.
9. Σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να γίνει πιο παχύρρευστη για 10 λεπτά περίπου.
10. Σερβίρουμε το κρέας πάνω από τον τραχανά και περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου.

Η Μαστίχα Χίου χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά σε ψωμιά, παγωτά, και σε νησιώτικα τσιζκέικ, δηλαδή μικρά κομμάτια φίνων γλυκών με φρέσκο τυρί από πρόβειο γάλα, που ήταν και εξακολουθούν να αποτελούν εποχιακή-πασχαλινή σπεσιαλιτέ σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Στην παρούσα συνταγή, με την εμφάνιση του γιαουρτιού, που είναι διαθέσιμο παγκοσμίως, και το κλασικό τυρί κρέμα, το παραδοσιακό νησιώτικο τσιζκέικ αποκτά μια μοντέρνα εκδοχή. Σ’ αυτό το πιάτο χρησιμοποιούμε λικέρ Μαστίχας Χίου. Είναι πιο διακριτικό και έχει πιο ελαφριά γεύση από τη σκόνη ή τους κρυστάλλους της Μαστίχας Χίου, αλλά κάθε μάρκα λικέρ είναι ελαφρώς διαφορετική. Ορισμένες μάρκες έχουν πιο έντονη και έκδηλη την παρουσία της Μαστίχας, ενώ σε άλλες, η παρουσία του μπαχαρικού είναι υποτιμημένη και πολλές φορές συνδυάζεται ακόμα και με γλυκάνισο, για να έχει ένα πιο πολύπλοκο προφίλ γεύσης.

Υλικά για 6-8 μερίδες:
◆ 6 κρόκους αβγών
◆ 100 γρ. ζάχαρη
◆ 120 ml λικέρ Μαστίχας Χίου
◆ 2 φύλλα ζελατίνας, 7 γρ. το κάθε φύλλο, (τα μουλιάζουμε στο νερό για να μαλακώσουν)
◆ 420 γρ. τυρί κρέμα
◆ 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
◆ 8 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
◆ 300 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί
◆ φρέσκιες φράουλες για το γαρνίρισμα
◆ 4-6 κ.σ. σος φράουλας ή κουλί, για γαρνίρισμα
◆ 2 κ.γ. μπαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το λικέρ Μαστίχας Χίου σε μπεν μαρί, έως ότου το μίγμα γίνει κρεμώδες και πάρει ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
2. Λιώνουμε τη ζελατίνα σε λίγο νερό πάνω σε χαμηλή φωτιά, σε ένα μικρό τηγάνι, και την ανακατεύουμε με το μίγμα των αβγών. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τα φύλλα δυόσμου.
3. Χτυπάμε την κρέμα έως ότου αρχίσει να πήζει και την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο μίγμα. Ρίχνουμε το μίγμα σε ατομικά τσέρκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από το σερβίρισμα.
4. Για το σερβίρισμα, γυρίζουμε το τσέρκι σ’ ένα πιάτο και το γαρνίρουμε με λίγες φράουλες, με σος φράουλας και μπαλσαμικό ξίδι.

Καλή Επιτυχία!