Σύνδεση

Εγγραφή


Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Πρωτοχρονιάτικη Τυρόπιτα

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Πρωτοχρονιάτικη Συνταγή Τυρόπιτας από το Νυμφαίο!

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο στη ζύμη
  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 1⁄2 κουταλάκι μαγιά μπίρας ξερή
  • 2 κούπες χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση: 

  • 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • 500 γραμμάρια τυρί φέτα

  • 8 αβγά

  • 3-4 κουταλιές σιμιγδάλι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη ζύμη, αναμειγνύοντας το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη μαγιά μπίρας διαλυμένη σε χλιαρό νερό. Ζυμώνετε για 20’ και μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα. Τη χωρίζετε σε 3 μικρότερες μπάλες και στη συνέχεια σε 15 μέρη (μπαλάκια). Τα τοποθετείτε σε ένα αλευρωμένο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο και τα σκεπάζετε με μια βρεγμένη πετσέτα. Το κάθε μπαλάκι θα γίνει ένα φύλλο. Απλώνετε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε φύλλο, ρίχνοντας αλεύρι για να μην κολλήσει. Το φύλλο το τοποθετείτε σε ένα σεντόνι και εκεί το απλώνετε με απαλές κινήσεις με τα χέρια για να γίνει περίπου στο μέγεθος του ταψιού. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια. Αφήνετε τα 15 φύλλα απλωμένα στο σεντόνι για 1/2 ώρα να στεγνώσουν λίγο.
Στο μεταξύ, χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε το σιμιγδάλι και το τυρί τριμμένο. Λιώνετε τη βούτυρο και αρχίζετε το στρώσιμο της πίτας.
Βουτυρώνετε το ταψί και βάζετε το πρώτο φύλλο. Ραντίζετε με το μείγμα και το βούτυρο. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζετε να στρώνετε τα 14 φύλλα. Στο τελευταίο φύλλο δε βάζετε γέμιση, αλλά πιο πολύ βούτυρο, να καλύπτεται όλη η επιφάνεια.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Καλή Όρεξη!!!

Διαβάστε όλο το άρθρο της Ιωάννας Παραβάλου για το παραμυθένιο Νυμφαίο εδώ: Το Νυμφαίο σε Χριστουγεννιάτικο φόντο

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.