Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Μίλα μου για μήλα Ζαγοράς Πηλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Κατακόκκινο γυαλιστερό, ζουμερό πράσινο, αφράτο κίτρινο, τραγανό φιρίκι… Όπως κι αν το προτιμάτε, το μήλο είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και πολύτιμα συστατικά. Το απολαμβάνουμε φρέσκο, σε γλυκά, σε φαγητά, σε χυμούς, σε σαλάτες, αλλά και ως γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα...

Κείμενα - Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Ανάμεσα σε αυτά που παράγονται στην Ελλάδα ξεχωρίζουν τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, ένα προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης!

Απαγορευμένος καρπός για τους Πρωτόπλαστους, αντικείμενο έριδος ανάμεσα στους ολύμπιους θεούς, επιστημονικό εργαλείο στα χέρια του Γουλιέλμου Τέλου και του Νεύτονα, σύμμαχος των απανταχού γιατρών που συνεχώς μας υπενθυμίζουν πως «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα…».

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το μήλο προμηθεύει τον οργανισμό μας με βιταμίνες Α, Β-Καροτίνη, Β1, Β2, Β6, C, βιοτίνη, φολικό οξύ και μεταλλικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ποτάσσιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Όταν, όμως, το μήλο ξεφλουδίζεται, το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης Α χάνεται μαζί με τη φλούδα του. Ωστόσο, για να το φάμε με τη φλούδα του, θα πρέπει πρώτα να το πλένουμε πολύ σχολαστικά σε άφθονο τρεχούμενο νερό.

Πώς διαλέγουμε τα καλύτερα

Όταν επιλέγουμε μήλα, προτιμούμε τα σφιχτά και σκληρά, με ζωηρό χρώμα και χωρίς χτυπήματα. Προτιμούμε ελληνικές ποικιλίες. Τα μήλα της Ζαγοράς Πηλίου θεωρούνται τα καλύτερα. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να τα καταναλώνουμε γρήγορα.

Πώς συντηρούνται περισσότερο

Για να διατηρούμε φρέσκα τα μήλα μας δεν τα αφήνουμε για πολύ καιρό εκτός ψυγείου, γιατί μαραίνονται και η φλούδα τους ζαρώνει. Η θερμότητα αλλοιώνει πιο γρήγορα τα μήλα, γι’ αυτό για να τα διατηρήσουμε για περισσότερο χρόνο φρέσκα και τραγανά, τα αποθηκεύουμε στις ειδικές πλαστικές σακούλες και τα αφήνουμε στον κάδο για τα φρούτα στη συντήρηση του ψυγείου. Μακριά, όμως, από τα υπόλοιπα λαχανικά.

Μικρά και χρήσιμα!

Όταν καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους γρήγορα αποκτούν ένα καφετί χρώμα. Για να διατηρήσουμε το φυσικό χρώμα τους τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού. Εάν μαγειρεύουμε φαγητό με μήλα, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια γιατί διαλύονται εύκολα.

Το μήλο έχει εξαιρετικές τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Καλύτερα να καταναλώνουμε το μήλο με τη φλούδα του, γιατί εκεί βρίσκονται οι περισσότερες βιταμίνες και οι πολύτιμες ίνες του, αφού πρώτα το πλύνουμε πολύ καλά, για να φεύγουν πιθανόν υπόλοιπα από φυτοφάρμακα και ρύπους. Ένα μέτριο μήλο δίνει 60-80 θερμίδες περίπου.

Γιατί να τρώω ένα μήλο την ημέρα;

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C.
  • Τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει ενισχύουν τα οστά μας και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
  • Δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.
  • Βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL).
  • Ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Χάρη στα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει, προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και έχει αντικαρκινική δράση.
  • Χάρη στις αδιάλυτες ίνες της φλούδας του, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.
  • Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, χάρη στις διαλυτές ίνες που περιέχει. Συστήνεται σε διαβητικούς.
  • Βοηθά στην τόνωση του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.
  • Έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό και συστήνεται ως ενδεδειγμένο τρόφιμο σε ειδικές δίαιτες για υπερτασικούς.
  • Οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
  • Η άφθονη κατανάλωση μήλων μάς βοηθά στην αντιμετώπιση της γρίπης.

Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα καλύτερα!

Στο βορειότερο μέρος του Πηλίου, αντίκρυ στο Αιγαίο, απαγκιάζει το μεγαλύτερο χωριό του βουνού των Κενταύρων, με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, η Ζαγορά. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, απολάμβανε ξεχωριστή ελευθερία και γνώρισε μια μεγάλη περίοδο ευημερίας.

Ευτύχησε να γίνει πρωτεύουσα του Πηλίου και ένα από τα κέντρα της Ελληνικής Διαφώτισης. Τότε υπήρχε ιδιαίτερη ανάπτυξη στις τέχνες, τα γράμματα, το εμπόριο, τη ναυσιπλοϊα… Η σημαντική ιστορική Βιβλιοθήκη της, που δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, που οφείλει το όνομά της στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει εκεί.

Σήμερα, η Ζαγορά είναι ένα κεφαλοχώρι με ανεπτυγμένη γεωργική παραγωγή. Από εδώ εξάγονται μεγάλες ποσότητες εξαιρετικών μήλων. Γιατί ξεχωρίζουν; Τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα, την ιδιαίτερη γεύση τους, την τραγανιστή υφή τους, το ιδιαίτερο άρωμά τους και το ολοζώντανο κόκκινο χρώμα τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ένα προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου! Το χαρακτηριστικό τους άρωμα οφείλεται στην ειδική καλλιεργούμενη ποικιλία αλλά και στις πολλές καστανιές που μπλέκονται ανάμεσα στα χωράφια με τις μηλιές.

Τα απολαμβάνουμε φρέσκα, μέσα σε σαλάτες, σε φαγητά, σε γλυκά (όπως μηλόπιτες, μήλα ψητά στο φούρνο κ.ά.), αλλά και ως εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Ο ρόλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου

Για να μάθουμε περισσότερα για τα μήλα Ζαγοράς, ζητήσαμε τη βοήθεια ενός διακεκριμένου επιστήμονα που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα. Ας δούμε τι μας είπε, λοιπόν, ο Δρ Ιωάννης Ρούμπος, Γεωπόνος-Ερευνητής, διατ. διευθυντής του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου, ΕΘΙΑΓΕ, επιστημονικός σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς:

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς αριθμεί 750 μέλη. Συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται το 93% των μήλων της περιοχής (10.000 με 15.000 τόνους ετησίως) και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες του νομού Μαγνησίας.

Για τα μήλα που παράγει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου έχει αναγνωριστεί από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου ως Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και ως ΜΗΛΑ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, σύμφωνα με τον κανονισμό 1107/96 της Επιτροπής.

Με τη συγκεκριμένη πιστοποίηση το μήλο Ζαγοράς αποτελεί πλέον πιστοποιημένα ένα ξεχωριστό και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προϊόν έναντι του συνόλου των μήλων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα μήλα Ζαγοράς, γνωστά ως ΖΑΓΟΡΙΝ, ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα, το ιδιαίτερο άρωμά τους και το βαθύ τους κόκκινο χρωματισμό. Παράγονται στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του ορεινού όγκου του κεντρικού Πηλίου με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που ξεκίνησε -ήδη από το 1998- την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή των μήλων με την οποία γίνεται ορθολογική χρησιμοποίηση των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται όχι μόνο η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η προστασία του καταναλωτή.»

Παραδοσιακή συνταγή του Πηλίου: Φιρίκι γλυκό του κουταλιού

Υλικά

  • 35 φιρίκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • Αρμπαρόριζα ή βανίλια
  • Δύο ποτήρια νερό

Εκτέλεση

  • Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με δύο ποτήρια νερό, την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια και τα βράζουμε λίγο μέχρι να γίνουν ελαφρύ σιρόπι.
  • Καθαρίζουμε τα φιρίκια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κοτσάνι με το ειδικό εργαλείο.
  • Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό μας να βράσει σε σιγανή φωτιά.
  • Ξαφρίζουμε προσεκτικά και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
  • Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά.
  • Την άλλη μέρα, κάνουμε έναν έλεγχο εάν έχει δέσει καλά το σιρόπι. Εάν όχι, το βράζουμε για λίγο ακόμη σε σιγανή φωτιά.
  • Το τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα και καλύπτουμε τα μήλα με σιρόπι.

-Μπορούμε να προσθέσουμε στο γλυκό μας αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς τη φλούδα και καβουρδισμένα, στο κέντρο του μήλου και στο σιρόπι.

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.