Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Χιονοδρομώντας στις τρεις βουνοκορφές του Καρπενησίου σε μια μέρα!

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Διαμορφωση
  • -2 -1 Μεσαιο +1 +2
  • Αρχικη Helvetica Segoe Georgia Times

Ένα παιδικό όνειρο τριών φίλων που έγινε πραγματικότητα και αξίζει να το μοιραστούμε!

Το Καρπενήσι βρίσκεται στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας και αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για τους ορειβάτες και όχι μόνο. Περικυκλώνεται από τρία πανέμορφα βουνά, τη Χελιδόνα με την καταπληκτική θέα προς τη λίμνη των Κρεμαστών, την Καλιακούδα με το ιστορικό μνημείο της μάχης της Καλιακούδας (28-08-1823) και φυσικά το Βελούχι ή αλλιώς Τυμφρηστός, που προέρχεται από τη λέξη «τέφρα» λόγω του ασημένιου χρώματος του βουνού, το οποίο φιλοξενεί και το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε την προσπάθεια τριών φίλων, του Νεκτάριου Κολοκύθα, του Λελούδη Κώστα και του Ζαχαράκη Ηλία, να κατακτήσουν τις τρεις κορυφές της Ευρυτανίας με ορειβατικά σκι σε μία μόνο ημέρα. Έχουμε κάνει στο παρελθόν αφιερώματα για το ορεινό άθλημα και με χαρά διαπιστώνουμε την αύξηση ενδιαφέροντος για αυτό. Μαζί τους ήταν ο Χρήστος Τσούτσιας, και αυτός πολύ καλός χιονοδρόμος, ο οποίος είχε αναλάβει την κινηματογράφηση και φωτογράφιση του εγχειρήματος -το οποίο μπορείτε να απολαύσετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.- και ο Δημήτρης Μπάτζιος, ο οποίος είχε αναλάβει τις οδικές μετακινήσεις τους.

Την ιστορία αφηγούνται ο Νεκτάριος Κολοκύθας και ο Λελούδης Κώστας, οι δύο εκ των τριών φίλων.

"Λίγα λόγια για εμάς:

Η γνωριμία των τριών μας ξεκινάει από το σχολείο και τον ορειβατικό σύλλογο Καρπενησίου. Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε και οι τρεις λάτρεις του βουνού. Τα πρώτα χρόνια κάναμε σκι στις πίστες τον χιονοδρομικών κέντρων και συμμετείχαμε σε πολλούς αγώνες καταβάσεων, καθώς καταφέραμε να αποσπάσουμε και αρκετές διακρίσεις. Περνώντας τα χρόνια μεγαλώσαμε, πιάσαμε δουλειές, οι οποίες δεν είχαν κάποια σχέση με τη χιονοδρομία, αλλά η αγάπη μας ήταν τόσο μεγάλη για το βουνό και τον τόπο μας κι έτσι δεν σταματήσαμε ποτέ να ασχολούμαστε με αυτό.

Velouchi Free Ski Team

Σήμερα, ένα ένα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Και οι τρεις είμαστε πιστοποιημένοι προπονητές σκι Γ’ Κατηγορίας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εκπαιδεύουμε κυρίως μικρά παιδιά (Ακαδημία "Οι Μικρές Νιφάδες", η οποία εδρεύει στο Καρπενήσι) αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Ακόμη, κάνουμε και τα πρώτα μας βήματα στην εκπαίδευση του ορειβατικού σκι, στα όρια του χιονοδρομικού κέντρου. Η Velouchi Free Ski Team, η ομάδα μας, ιδρύθηκε το 2009 (το όνομα προέρχεται φυσικά από το ομώνυμο βουνό Βελούχι, όπου ξεκίνησε η ομάδα να κάνει σκι). Είναι ο βασικός διοργανωτής του φεστιβάλ ορειβατικού σκι στο Καρπενήσι, καθώς επίσης έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και παρουσιάσεις με θέμα το ορειβατικό σκι στα σχολεία της πόλης μας. Στον κόσμο του ορειβατικού σκι μάς μύησε ο παλιός φίλος και συναθλητής, Γιώργος Κλαουδάτος, με τον οποίο ιδρύσαμε την ομάδα. Σκοπός της Velouchi Free Ski Team είναι να γνωρίσουμε τα βουνά μας και να διαδώσουμε τη δραστηριότητα του ορειβατικού σκι σε μικρούς και μεγάλους στον τόπο μας. Το σύνθημα της Velouchi Free Ski Team είναι "Ανεβείτε στα βουνά με τα ορειβατικά σας σκι και αφουγκραστείτε πώς χτυπά η καρδιά των ευρυτανικών βουνών". Πραγματοποιούμε πολύ συχνά αναβάσεις, καιρού επιτρέποντος, και καλούμε όλους τους φίλους χιονοδρόμους να έρθουν και να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία του ορειβατικού σκι. Αρκετές φορές, μάλιστα, είχαμε την τύχη να «σκιάρουμε» με πολύ έμπειρους χιονοδρόμους από διαφορετικές χώρες, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Αμερική, οι οποίοι ήρθαν και αυτοί να γνωρίσουν τα βουνά της χώρας μας.

Μία ημέρα-τρεις κορυφές

Το ορειβατικό σκι μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τα όρια των χιονοδρομικών κέντρων κι έτσι αρχίσαμε να εξερευνούμε και τα γύρω βουνά, τα οποία δεν ήταν οργανωμένα με αναβατήρες. Ξεκινήσαμε να οργώνουμε με τα σκι μας το Βελούχι, στη συνέχεια την Καλιακούδα και τέλος την Χελιδόνα. Εκεί, ήρθε στην επιφάνεια το παιδικό μας όνειρο, που ουκ ολίγες φορές είχαμε συζητήσει: Να χιονοδρομήσουμε στις τρεις βουνοκορφές μέσα σε μία ημέρα!
Πλέον είχαμε τα μέσα, είχαμε τη γνώση και την τεχνική και η χρονιά που το επιχειρήσαμε ήταν ιδανική. Το 2014 οι χιονοδρομικές εξορμήσεις είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίς, η φυσική μας κατάσταση ήταν στο ζενίθ της και η ψυχολογία μας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στα ύψη. Το νιώθαμε ότι ήμασταν έτοιμη να το κάνουμε.

Και το κάναμε: Αφετηρία ήταν το καταφύγιο της Καλιακούδας το οποίο βρίσκεται στα 1.450 μέτρα στη θέση Λακώματα Καλιακούδας και είναι ιδιοκτησία του ΕΟΣ Καρπενησίου, όπου φτάσαμε με το αυτοκίνητο και διανυκτερεύσαμε. Στις 06:10 το πρωί ξεκινήσαμε την ανάβαση «φωκιάροντας» (η «φώκια» είναι το εξάρτημα που τοποθετείται κάτω από τα ειδικά πέδιλα και επιτρέπει την ανάβαση του χιονισμένου βουνού με τα σκι) προς την κορυφή στα 2.100 μέτρα. Φορώντας τους φακούς κεφαλής, καθώς δεν βλέπαμε καλά, αφού άρχισε να ξημερώνει μόλις βγήκαμε στο διάσελο, ξεκινήσαμε να περπατάμε, χωρίς τα ορειβατικά σκι, γιατί δυστυχώς δεν είχε αρκετό χιόνι. Φτάσαμε στην κορυφή της Καλιακούδας μετά από δύο ώρες περίπου και εκεί βάλαμε τα σκι. Η πρώτη κατάβαση ήταν πάρα πολύ καλή, με εξαιρετικές συνθήκες χιονιού και με τον ήλιο να μας ακολουθεί. Σκέτη απόλαυση! Στις 09:00 φτάσαμε στο αυτοκίνητο όπου μας περίμενε ο Δημήτρης για να μας μεταφέρει στα πρώτα χιόνια της Χελιδόνας.
Ξεκινήσαμε τη δεύτερη ανάβαση της ημέρας από τα 1.500 μέτρα. Αντιμετωπίσαμε αφόρητη ζέστη σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής κι έτσι λίγο πριν φτάσουμε στην κόψη που οδηγεί στην κορυφή της Χελιδόνας στα 1.997 μέτρα και γύρω στις 12:30 πήραμε το δρόμο της κατάβασης με κοφτές και ρυθμικές στροφές. Στη συνέχεια αναπτύξαμε ταχύτητα -σκέτη αδρεναλίνη!- και φτάσαμε στο σημείο συνάντησης με το μεταφορικό μας μέσο στις 12:45.

Τελευταίος σταθμός: Βελούχι! Στη διαδρομή-διάρκειας μίας ώρας-ευτυχώς ξεκουραστήκαμε, όσο γινόταν, και φυσικά ξεδιψάσαμε. Το Βελούχι είναι το πιο γνώριμο βουνό και ίσως από τα πιο αγαπημένα της ομάδας και η σκέψη του να κατέβουμε άλλη μία φορά την πλαγιά του μας έδωσε δύναμη και κουράγιο, καθώς ήμασταν ήδη αρκετά εξαντλημένοι. Στις 14:00 ξεκινήσαμε την ανάβαση από τα 1.840 μέτρα για τελευταία φορά για την ημέρα και σε μια ώρα περίπου φτάσαμε στην υψηλότερη κορυφή του Βελουχίου στα 2.315 μέτρα. Εκεί ψηλά, μας περίμενε μια όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη, αλλά εμείς δεν το βάλαμε κάτω. Όλη η βορινή μεριά του βουνού ήταν παγωμένη και το ανάγλυφό της κυματοειδές. Αυτή η κατάσταση του χιονιού δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κατάβασης και αυξάνει την επικινδυνότητα. Γι' αυτό το λόγο κατεβήκαμε με μεγάλη προσοχή και παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας κάνοντας αρκετές στάσεις ξεκούρασης. Ούτως ή άλλως, η ζωή είναι το ταξίδι και όχι μόνο ο προορισμός… Τα χιόνια σταμάτησαν στο δρόμο που οδηγεί στην Αγία Τριάδα, με αποτέλεσμα να περπατήσουμε 30 λεπτά μέχρι το αυτοκίνητο. Η ώρα ήταν 16:35 και το χαμόγελο, παρ' όλη την κούρασή μας, δεν ξεκόλλαγε από τα πρόσωπά μας."

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα Velouchi Free Ski Team που μοιράστηκε με τον «Εναλλακτικό Τουρισμό» την εμπειρία της και όλους όσους βοήθησαν για την επίτευξη του στόχου. Πρόκειται για μια ιστορία, μια προσπάθεια, η οποία όχι μόνο αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει θέληση, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, αλλά μας δίνει ελπίδα για το μέλλον του τόπου μας. Ελπίζουμε ότι το ορειβατικό σκι θα αποκτήσει ακόμα περισσότερους οπαδούς, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους θα ανακαλύψουν την άγνωστη πλευρά της Ελλάδας, την αυθεντική!

Ορειβατικό σκι
Είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες αρκεί να υπάρχει αγάπη και σεβασμός για το βουνό. Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τις βασικές τεχνικές του σκι, καθώς και τους κανόνες ασφαλείας. Όπως σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας, έτσι και στο ορειβατικό σκι. Για να ξεκινήσετε δεν χρειάζεται άριστη φυσική κατάσταση. Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι: τα ειδικά πέδιλα και δέστρες του ορειβατικού σκι, μπότες και «φώκιες» και φυσικά την καλή σας διάθεση.

Κείμενο: Κολοκύθας Νεκτάριος, Λελούδης Κώστας
Κάμερα -Μοντάζ –Φωτογραφία: Χρήστος Τσούτσιας
Οδηγός (Sherpa): Δημήτρης Μπάτζιος
Χιονοδρόμοι-Velouchi Free Ski Team : Κολοκύθας Νεκτάριος, Λελούδης Κώστας, Ζαχαράκης Ηλίας

Δείτε το video από την μοναδική αυτή εκδρομή εδώ: Χιονοδρομώντας στις τρεις βουνοκορφές του Καρπενησίου σε μια μέρα!

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.