Αυτό που με ρωτάνε πιο πολύ, όταν μιλάμε για το Sifnos Horseriding, είναι τί γίνεται με τους αρχάριους; Άλλοι το λένε αλλιώς: δεν έχω ξανακάνει ιππασία. Δεν ξέρω τίποτα. Μπορώ; Μπορείς. Μπορείς κι αν ξέρεις κι αν δεν ξέρεις. Όλοι μπορούνε άμα θέλουν.
Κείμενο: Δάφνη Καψάλη - Sifnos Horseriding
Φωτογραφίες: Soffia Akei (https://www.facebook.com/soffiaakei)
Έμπειροι και αρχάριοι, διστακτικοί και αποφασισμένοι! Αυτό είναι που διακρίνει την τουριστική ιππασία, τουλάχιστον όπως την κάνουμε εμείς, εδώ, στα μονοπάτια της Σίφνου, από την κλασική ιππασία ή ίσως και την ιππασία οπουδήποτε αλλού. Δεν απαιτεί ούτε γνώση, ούτε εμπειρία. Δε θέλει τίποτα από σένα, εκτός απ’ το να θέλεις, και να ακούσεις τις λίγες οδηγίες που θα σου δώσουμε. Από εκεί και πέρα, τίποτα: τη γνώση και την εμπειρία τη βάζουμε εμείς και τα άλογα. Εσύ μόνο την παρουσία σου και τη διάθεσή σου να ζήσεις και να δεις κάτι αλλιώτικο και μοναδικό!
Η Σίφνος αλλιώς!
Όπως το περιγράφει ο Γιάννης που το ξεκίνησε όλο αυτό, για να μοιραστεί με άλλους αυτό που απολαμβάνει ο ίδιος τόσα χρόνια στο νησί του: είναι μια εμπειρία τελείως διαφορετική απ΄ότι ξέρεις κι απ΄ότι φαντάζεσαι. Όπως το λέω εγώ: είναι η Σίφνος, αλλιώς. Αλλιώς! Ακόμα κι αν την ξέρεις! Ακόμα κι αν την έχεις δει χίλιες φορές! Είναι αλλιώς να δείχνεις με το δάχτυλο τις διαδρομές στο χάρτη, είναι αλλιώς στους οδηγούς και τα βιβλία. Αλλιώς να τη διασχίσεις με αυτοκίνητο, από χωριό σε χωριό και παραλία σε παραλία, κι αλλιώς να την περπατήσεις. Κι ακόμα και για μας που ζούμε εδώ, που θα έλεγες πως έχουμε συνηθίσει πια και μοιάζουν όλα ίδια: είναι αλλιώς η βόλτα με τα άλογα, κάθε φορά, όσες φορές κι αν πάρουμε το ίδιο μονοπάτι.
Να κάτσεις πάνω στο άλογο και να πηγαίνεις. Να αφήσεις πίσω εμπειρία, γνώση και προσδοκίες και ν’ αφεθείς. Αυτό που ρωτάνε πολύ σπάνια, και χαίρομαι, είναι το πού. Πού θα πάμε; Ποιο μονοπάτι, ποια διαδρομή; Χαίρομαι, γιατί δεν έχει σημασία! Όπου κι αν πας, ωραία θα ναι. Θα βρεθείς σ’ έναν από τους ομορφότερους τόπους του πλανήτη. Θα βρεθείς με ανθρώπους που τον αγαπάνε και θα σου τον δείξουν όπως τον βλέπουν αυτοί. Δε θα σου πούμε αυτά που λένε οι οδηγοί, αυτά που λένε στους τουρίστες. Αυτό είναι το παράδοξο, ίσως, της τουριστικής ιππασίας όπως την κάνουμε εμείς, εδώ: δεν είναι τουρισμός. Ή μάλλον είναι, αλλά από μέσα. Όσο τουρίστες είμαστε κι εμείς, που ξέρουμε ποιος έβαλε τις πέτρες για να χτιστεί το μονοπάτι και πού να γείρεις λίγο το κορμί σου γιατί εξέχουν τα κλαριά, όσο τουρίστες είναι τ’ άλογά μας που ξέρουνε το δρόμο απ’ έξω κι ανακατωτά και με κλειστά τα μάτια – τόσο κι εσύ.
Βόλτα στον Άγιο Ανδρέα
Όλοι μαζί ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο σε κάθε βόλτα, κάθε διαδρομή. Όπου κι αν πάμε. Πάμε, όμως, για να πάρεις μια ιδέα, στον Άγιο Ανδρέα. Μια διαδρομή από τις πιο αγαπημένες, κατάλληλη για όλους, που διαρκεί περίπου τρεις ώρες.
Παίρνουμε το μονοπάτι από τα Φυρόγια, ένα από τα κεντρικά μονοπάτια του νησιού που ξεκινάει ανηφορίζοντας ανάμεσα σε δύο βουνά, και προχωράμε κατά μήκος της κοιλάδας που χάραξε ο ποταμός. Στα δεξιά μας, επιβλητικός, ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή της Σίφνου. Βλέπουμε βοσκοτόπια, θεμωνιές, μελισσοκήπια και στάνες, και τα χαρακτηριστικά «λουριά», πατάρια χτισμένα με ξερολιθιές στη βουνοπλαγιά για να μπορεί να καλλιεργηθεί η γη. Κάποια στιγμή συναντάμε την ταμπέλα που μας παροτρύνει να στρίψουμε δεξιά και να ανεβούμε ως τον Προφήτη Ηλία. Εμείς όμως συνεχίζουμε αριστερά κι ακολουθούμε, για λίγο ακόμα, το μονοπάτι που καταλήγει στο Βαθύ.
Περνάμε μέσα από την κοιλάδα της Σκάφης και ανηφορίζουμε απαλά προς το εκκλησάκι του Άη Στάθη, που κρύβεται, σχεδόν, σε ένα χαμηλό δάσος από κωνοφόρα. Εδώ κάνουμε την πρώτη μας στάση, για να ξεκουραστούμε και εμείς και τα άλογα, να ανάψουμε ένα κερί, να βγάλουμε φωτογραφίες και να πιούμε τον καφέ μας με θέα τα βουνά. Κατόπιν ανεβαίνουμε το πλακόστρωτο μονοπάτι μέσα στο δάσος και συναντάμε ένα χωματόδρομο που ανοίχτηκε για πυρασφάλεια. Τον ακολουθούμε κι ανηφορίζουμε προς την επόμενη βουνοκορφή, τον Άγιο Ανδρέα, μία από τις τέσσερεις αρχαίες ακροπόλεις του νησιού (1300 πΧ) και ορθόδοξη εκκλησία μαζί.
Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου αφήνουμε τα άλογα για λίγο, για να δούμε το μουσείο και τα αρχαία τείχη αλλά, κυρίως, να κάτσουμε στην αυλή της εκκλησίας. Εκεί, σ’ ένα απ’ τα πιο ωραία μπαλκόνια του Αιγαίου, ανοίγεται μπροστά μας μια εικόνα που όσο κι αν φωτογραφηθεί δε δικαιώνεται: όλη η ανατολική πλευρά της Σίφνου, κι όλα, σχεδόν, τα νησιά των Κυκλάδων, μια γειτονιά. Κι ύστερα, αφού χορτάσουμε τη θέα, παίρνουμε πάλι τ’ άλογα και κλείνουμε τον κύκλο της διαδρομής, ακολουθώντας κατηφορικά το δρόμο που αγκαλιάζει το βουνό και θα μας βγάλει πίσω στα Φυρόγια.
Αυτή η εμπειρία μετράει, αυτή που θ’ αποκτήσεις πάνω στο άλογο, στα μονοπάτια της Σίφνου. Κι αν αναρωτιέσαι ακόμα, δεν βρέθηκε ως σήμερα κανένας, όπως και να ξεκίνησε, έμπειρος ή αρχάριος, διστακτικός ή αποφασισμένος, που να μην έχει φύγει μαγεμένος... έχοντας δει τη Σίφνο αλλιώς!
SIFNOS HORSERIDING
Vigla Horse Riding Farm
Sifnos, Greece
+30 6972712150 (Greek)
+44 7852282577 (English)
Website: http://sifnoshorseriding.com
Facebook: https://www.facebook.com/sifnoshorseriding/