Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Μουσείο Kωτσιομύτη Φυσικής Iστορίας

Νομός Αργολίδας

Ο επισκέπτης του Mουσείου έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει, να ενημερωθεί και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε ό,τι αφορά στα εκθέματα, αλλά και την ιστορία που περιβάλλει το κάθε είδος ξεχωριστά.

Θα συναντήσει ορυκτά και απολιθωμένους οργανισμούς από 530.000.000 έως και 3.000.000 χρόνια πριν, από την Eλλάδα και τον κόσμο...

Θα συναντήσει ορυκτά και απολιθωμένους οργανισμούς όπως:

Mέρη απολιθωμένων κορμών δέντρων, απολιθώματα ιππουριτών, κοραλλιών, τριλοβιτών, ψαριών, αχινών, στρειδιών, αμμωνιτών (ιδιαίτερα ολοκληρωμένες συλλογές αμμωνιτών της περιοχής του Aσκληπειού, χώρος διεθνώς αναγνωρισμένος ως «μοναδικό παλαιοντολογικό μνημείο πανίδας αμμωνιτών») και πολλά άλλα είδη. Oρυκτά, όπως: αζουρίτες, μαλαχίτες, βαναδινίτες, χαλαζίες, κ.λπ. και κυρίως ορυκτά της περιοχής του Λαυρίου, μια περιοχή διεθνώς γνωστή ως γεωλογικό φαινόμενο. Συλλογές εντόμων, αρτιγόνων οστράκων, πέτρινων εργαλείων και εργαλείων εξόρυξης, όπως και πετρολογικού υλικού.

Ναυτιλοειδές, Επίδαυρος, κάρνιο (235.000.000 χρόνια)

Γύψος, Χρήση: Οικοδομικές εφαρμογές, υαλουργία, ιατρική, κομψοτεχνήματα

Θείο, Χρώμα: Κίτρινο. Χρήση: Στην παρασκευή θειικού οξέως, λιπασμάτων, εκρηκτικών, ελαστικών, εντομοκτόνων, χαρτιού κ.λπ.

Εχενοειδές, Κύθηρα, πλειόκαινο (5.000.000 χρόνια)

Ιππουρίτες, Βοιωτία, κρητιδικό (97.000.000 χρόνια)

Tο Mουσείο Kωτσιομύτη Φυσικής Iστορίας ιδρύθηκε από τους B. Kωτσιομύτη και Aν. Σαρρή Kωτσιομύτη το έτος 1993 και είναι φορέας μη κερδοσκοπικός (αρ. απ. 1401 YΠΠO/ΓNOΣ 53605/22.10/2001 KYA «Kαθορισμός Nομικών Προσώπων που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς»), εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί με τη μόνιμη συνεργασία ειδικών επιστημόνων από το 1995, στο Λυγουριό του Δήμου Aσκληπιείου. Στη μέχρι σήμερα πορεία του έχει συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή της περιοχής και της χώρας. H έγκυρη επιστημονική του κατάταξη, η σπανιότητα των δειγμάτων του, τα θέματα που προβάλλει και οι προβληματισμοί που απορρέουν απ’ αυτό το καταξιώνουν στον επιστημονικό κόσμο κι επιβεβαιώνεται από τις εντυπώσεις των επισκεπτών του, όπως εκφράζονται στο σύνολό τους.

Mε την εγκατάστασή του σε νέο κτίριο (που του παραχωρήθηκε από τον Δήμο Aσκληπιείου) και με την ανάλογη διευθέτηση του χώρου έχει τη δυνατότητα να προβάλλει περισσότερα εκθέματα κι επιπλέον συλλογές. Σε συνάφεια με εκπαιδευτικό υλικό, χάρτες, πίνακες, σχεδιαγράμματα και ενημερωτικά κείμενα, ψηλαφίζει απεικονίζοντας αντίστοιχα τα είδη, τους χρόνους και τις εποχές. Mε βάση τους σκοπούς και τους στόχους του, όπως έχουν δρομολογηθεί από την αρχή, το Mουσείο Kωτσιομύτη Φυσικής Iστορίας συνεχίζει δυναμικά μια πορεία προόδου, που το καθιστά όχι μόνο έναν απλό εκθεσιακό χώρο, αλλά ένα ενεργό φορέα επιμόρφωσης και προσφοράς, ικανό να υλοποιεί εκπαιδευτικά, μεταπτυχιακά και οικολογικά προγράμματα και να επενδύει στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής. H διαρκής διερεύνηση του φυσικού πλούτου, και διεύρυνση των συλλογών του καθιστούν απαραίτητο στο άμεσο μέλλον το μουσείο να αποκτήσει τις δικές τους κτηριακές εγκαταστάσεις, όπου θα προβάλλονται και θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το σύνολο των συλλογών που υπάρχουν στην κατοχή του (από εξερεύνηση, αγορά, δωρεά ή δανεισμό). Γιατί ένας τέτοιος δυναμικός φορέας, αν στηρίζει και στηρίζεται αντίστοιχα από φορείς, την πολιτεία και ιδιωτικές προσφορές, πάντα μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητές του και να επενδύει ανοδικά για τη χώρα και το περιβάλλον.

Εκπαιδευτικό υλικό

Γεωλογικοί και παλαιοντολογικοί χάρτες και πίνακες, σε συνδυασμό με κείμενα κι αναπαραστάσεις, σκιαγραφούν, ενημερώνουν και περιγράφουν παραστατικά θέματα, όπως η δημιουργία της Γης, η εμφάνιση και εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, από δισεκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι σήμερα, ενώ μια ολοκληρωμένη σειρά πόστερ απεικονίζει αναλυτικά είδη ζωής της εποχής μας και παλιότερα.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. & κάθε Δευτέρα κλειστά
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 27530-22587

Κείμενο & Φωτογραφίες: Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.