Αρθρογραφία
Νέα | Εκδηλώσεις

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Νομός Λακωνίας

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού (ΜΕΕΛ) στη Σπάρτη είναι το μοναδικό στο είδος του που τεκμηριώνει διαχρονικά την εξέλιξη της τεχνολογίας ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και στεγάζεται στον χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα από τον Δήμο Σπαρτιατών.

Στα δύο επίπεδα του Μουσείου παρουσιάζονται θεματικά:

• Η μακραίωνη ιστορία της ελιάς και του λαδιού και η πολύπλευρη συμβολή τους στον πολιτισμό του ελλαδικού χώρου (σε πεδία όπως η οικονομία, η διατροφή, η υγιεινή, οι λατρευτικές συνήθειες, τα λαϊκά έθιμα).
• Η μορφολογία του ελαιοδένδρου και η καλλιέργειά του (με αναφορές στις ποικιλίες της ελιάς, στην ταξινόμησή τους, στο φυσικό τους περιβάλλον, στην ελαιοσυλλογή).
• Η εξέλιξη της τεχνολογίας της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο.
• Η εκμετάλλευση των υποπροϊόντων της διαδικασίας ελαιοπαραγωγής (πυρηνελαιουργία, ραφιναρία, σαπωνοποιία).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπαίθρια έκθεση του Μουσείου, όπου εκτίθενται τρία ελαιοτριβεία: ένα της Προϊστορικής εποχής, ένα των Ελληνιστικών χρόνων (το οποίο τίθεται σε λειτουργία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων), και ένα της Βυζαντινής περιόδου.

Η έκθεση πλαισιώνεται από ψηφιακές παραγωγές, καθώς και από μεγάλες κινούμενες μακέτες, που βοηθούν τους επισκέπτες να αντιληφθούν τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής του λαδιού.

Στον χώρο του Μουσείου λειτουργούν επίσης κυλικείο, εκθετήριο, πωλητήριο, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού, το πρώτο διαχρονικό θεματικό μουσείο των δύο αυτών αγαθών στον τόπο μας, επιδιώκει να αναδείξει τον σημαντικό πολιτισμικό τους ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου!

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού-Πληροφορίες:
Διεύθυνση: Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00 & Τ: 27310 89315 | www.piop.gr 
Ώρες λειτουργίας:
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.
Κλειστό: Κάθε Τρίτη ,1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 26 Νοεμβρίου (τοπική εορτή), 25-26 Δεκεμβρίου
Εισιτήριο:
Γενική είσοδος: 3 ευρώ -Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ
Οργανωμένες επισκέψεις: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών, είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ): Η είσοδος για άτομα με αναπηρία είναι ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Άδεια Φωτογράφισης - Κινηματογράφησης: Επιτρέπεται η ερασιτεχνική φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση. Η επαγγελματική φωτογράφιση ή κινηματογράφηση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το ΠΙΟΠ.

 

H ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Πολιτική Cookies» για να δείτε λεπτομέρειες.